Perníkový Ferino myslí na všetkých a pečie bezlepkovú vianočnú štólu

27.11.2013 14:03

Perníkový Ferino počas sviatkov myslí na všetkých, aj na svojich kamošov celiaklikov! A tak sa im rozhodol napiecť klasickú vianočnú štólu. 

Čo na ňu potreboval?

  • 250 g bezlepkovej múky
  • 1/2 sáčku kypriacieho prášku
  • 3 veľké vajíčka - prešľahané
  • 300ml kyslej smotany
  • 100g krupicového cukru
  • 75g masla, rozpusteného a vychladnutého
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu (Ferino ho kúpil v Marks & Spencer Food)
  • 50 g nasekaných pisácií
  • 50 g pekanových orieškov, tiež nasekaných
  • najemno nastrúhaná kôra z (((bio)))pomaranča
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 200g na kocky nakrájaného marcipánu
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 80g hnedých hrozienok
  • 80g žltých hrozienok
  • práškový cukor na posypanie
 
Perníkový  Ferino si predhrial rúru na 180°C (teplovzdušnú na 160 °C). Potom prestrel papier na pečenie na plech a presial do misky múku a kypriaci prášok.
Pridal vajíčka, kyslú smotanu, cukor a 3,5 lyžice ropzusteného masla. Primiešal vanilkový extrakt a pistácie, pekanové oriešky, pomarančovú kôru, škoricu a perníkové korenie, marcipán a oba druhy hrozienok. Ruky si poprášil múkou (ha-ha) a z cesta vytvaroval bochník tak 35 x 20 cm. 
Piekol v predhriatej rúre tak 40-50 minút, tak aby bol povrch štóly zlatý a zvnútra bola upečená. 
Potom štólu potrel rozpusteným maslom a poriadne posypal práškovým cukrom, aby vznikla cukrová krusta.
 
Dobrú chuť praje Perníkový Ferino